Fajtáink

 

Magyarországon a dohánytermesztési szezon nem túl hosszú, a klimatikus tényezők sokszor szélsőségesek. Mindezek mellett a termesztés során számos kórokozó és kártevő veszélyezteti a termést, melyek közül legfontosabb a burgonya Y vírus, amely erős fertőzés esetén meghiúsíthatja a termesztést. Tekintettel mindezekre, hazánk területén csak rövidebb tenyészidejű, burgonya Y vírussal szemben ellenálló, jó klimatikus rezisztenciával rendelkező fajták termelhetők.

Az általunk nemesített dohányfajták (burley és virginia) közös jellemzője, hogy ellenállóak a burgonya Y vírussal szemben,relatíve korai érésűek és tolerálják az időjárási szélsőségeket, kielégítik a biztonságos termeszthetőség követelményeit és minőségük is elfogadott.

Az elmúlt két évtizedben – eltekintve néhány kísérleti termesztéstől – Magyarországon többnyire hazai nemesítésű dohányfajtákat termesztettek, bizonyítva nemesítési munkánk eredményességét.

Tapasztalataink szerint a hazai nemesítésű fajták alkalmasak a hasonló vagy jobb adottságú területeken való termesztésre, melyet az is mutat, hogy külföldön is – főleg a környező országokban – sikerrel termesztik fajtáinkat.

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?


Keressen minket elérhetőségeinken:


Telefon: +36 52 458-177

E-mail: info(kukac)agroport.hu Letöltések