Vetőmagtermesztés

 

A vetőmagtermesztés színvonalának emelése érdekében mintegy két évtizeddel ezelőtt került bevezetésre a vektorháló alatti vetőmagtermesztés. Ma a teljes vetőmagszükséglet előállítása ezzel a technológiával történik.

A vektorháló alatti vetőmagtermesztés számos előnnyel rendelkezik:

  • nagymértékben koncentrált a vetőmagtermesztés
  • intenzív termesztéstechnológia valósítható meg
  • megoldott az izolációs kérdés
  • kiküszöbölhető a vetőmagtermő növények vírusos megbetegedése
  • kiváló minőségű vetőmag állítható elő a termelők részére

A vetőmagtermesztésnek ez a módja nagy szakértelmet, gyakorlatot, igen jelentős kézimunkát igényel, de mindezek lényegesen nagyobb költséget jelentenek a hagyományos szántóföldi vetőmag előállításhoz képest. Előnyei mégis indokolttá teszik alkalmazását.

A vetőmagtermesztés legfontosabb elemei a szelekciók elvégzése, a portokok begyűjtése, kezelése, a kézzel végzett virágonkénti megtermékenyítés, a koronatisztítás, a magtokok begyűjtése, kezelése és a vetőmag átvételre történő előkészítése, majd tisztítása.

A termesztés évét követően minden egyes tétel szántóföldi fajtaazonossági ellenőrzése következik, a vetőmag további feldolgozása csak ezután történhet meg. Az ellenőrzést – a fajtakitermesztést – a Nemzeti Élemiszerlánc-biztonsági Hivatal Fajtakitermesztő Állomásán, Monorierdőn végzik.

A vetőmag minőségét a feldolgozás több pontján ellenőrizzük, ezzel is biztosítva azt, hogy csak kiváló minőségű, jó csírázóképességű vetőmag kerülhet értékesítésre. Az igényeknek megfelelően a pillírozatlan tasakolt, vagy pillírozott dobozolt vetőmag a termeltető cégeken keresztül jut el a hazai termelőkhöz.

A vetőmagtermesztés teljes folyamatának hatósági felügyeletét a NÉBIH végzi, nagy gondot fordítva a vonatkozó rendeletek előírásainak betartására.

A vetőmag feldolgozását (pillírozás, kiszerelés stb.) megrendelőink igényei alapján végezzük.

A Kft. szakemberei speciális szaktanácsadással segítik a termeltetőket és a dohánytermelőket.

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?


Keressen minket elérhetőségeinken:


Telefon: +36 52 458-177

E-mail: info(kukac)agroport.hu Letöltések