Kutatás-fejlesztés

 

A fajta előállítás hosszú és következetes munkát igényel, melyet a dohánytermesztés körülményeinek és a termelők, gyártók részéről felmerülő igények változása tesz szükségessé. Nemesítési célkitűzéseinket ezen igények alapján határozzuk meg, és aktualizáljuk.

Általános nemesítési célkitűzéseink:

  • a burgonya Y vírussal (PVY), fekete gyökérrothadással és más betegségekkel /uborka mozaik vírus (CMV), dohány mozaik vírus (TMV), paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), alternária stb./ szemben ellenállóság
  • jó termőképesség és termésbiztonság
  • eltérő (korai-középkorai) érési idő
  • jó termelői és ipari minőség
  • eltérő feltételek közötti termeszthetőség (öntözött – öntözetlen)

Speciális nemesítési célkitűzések:

  • a herbicid rezisztenciára történő nemesítés a szádor elleni védekezés céljából
  • a gépi betakarításra való alkalmasság
  • a nornikotin tartalom csökkentése

A nemesítési célkitűzéseket szem előtt tartva dohánynemesítési munkánk – az alapanyag vizsgálatán, fenntartásán túlmenően – három fő feladatra osztható:

  • genetikailag új növénypopuláció előállítására
  • az előállított anyagnak a nemesítési célkitűzésnek megfelelő szelektálására, illetve stabilizálására
  • az egyes nemesítési vonalak értékelésére, teljesítményének (termőképesség, termésbiztonság, minőség) elbírálására

A nemesítés genetikai bázisát fajtagyűjteményünk jelenti, melyben több mint 1000 tétel szerepel a vad fajoktól kezdve a jelenleg használt nemesítési vonalakig. A fajta előállítás mellett fontos feladatunk a fajtafenntartás, melyet szabadföldi körülmények közt végzünk. Folyamatosan érvényesül a klimatikus tényezők, illetve a kórokozó populációk hatása, biztosítva azt, hogy a hazai körülményeknek megfelelő növények maradjanak meg a fajtafenntartásban.

A fajtanemesítés és fenntartás magas színvonalú kivitelezéséhez megfelelő infrastruktúrával és szakembergárdával rendelkezünk. Saját kísérleti telepünkön végezzük a nemesítési szelekciós és módszeres kísérleteket, az alapanyag fenntartását és egyéb agrotechnikai kísérleteket. Cégünk minőségvizsgáló laboratóriumot működtet, melynek feladata a vizsgálatok előkészítése a nemesítéshez kapcsolódóan. A vizsgálatokat feldolgozó cégekkel és egyetemekkel együttműködve végezzük.

Nagyon jó az együttműködésünk a hazai dohánytermeltető, fermentáló cégekkel, akik jelentős segítséget nyújtanak munkánkhoz. A perspektivikus fajtajelöltek üzemi kísérletének beállítását is ők szervezik, jelentős anyagi és szakmai támogatással. Számos hazai és külföldi intézettel, szervezettel jó együttműködést alakítottunk ki:

  • az MTA Növényvédelmi Kutató Intézetével kórtani kérdésekben
  • az MTA Szegedi Biológiai Intézettel biotechnikai feladatoknál
  • a gödöllői Biotechnológiai Kutató Intézettel a GMO – genetikailag módosított növények) területén
  • AERET-tel az európai dohánykutatásban
  • CORESTA-val a PVY-al kapcsolatos vizsgálatokban

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?