Bemutatkozás

 

A magyarországi dohánykutatás első önálló intézménye az 1897-ben, Debrecen-Pallagon megalapított Dohánytermesztési Kísérleti Állomás volt, amely agrotechnikai és szárítási kísérletek mellett megindította a dohánynemesítést, megszervezte a dohányvetőmag-termesztést és feldolgozást.

Az itt megkezdett munkát 1939-től az Országos Dohánytermesztési Kísérleti Intézet, majd a háború után újjászervezve, további feladatokkal kiegészítve 1951-től Dohánykutató Intézetként végezte. Az 1994-es privatizációt követően az intézet Dohánykutató és Minőségfejlesztő Intézet Rt. (DOKUT RT.) néven működött.

A magyarországi dohánykutatás száz évet meghaladó történetében kiemelkedő fontosságú a nemesítés, új fajták előállítása, vizsgálata. Ezt a munkát korábban a kutatóintézet végezte 2005-ig, majd ezt követően az AGROPORT-D Kft. folytatja tovább, az előző évszázad kutatási eredményeire és tapasztalataira alapozva.

Az AGROPORT-D Kft. főbb tevékenységei a nemesítés (burley és virginia), fajta-előállítás, az új fajtákhoz kapcsolódó agrotechnikai kutatások, vetőmag-termeltetés, feldolgozás, értékesítés és más innovációs feladatok végzése.

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?


Keressen minket elérhetőségeinken:


Telefon: +36 52 458-177

E-mail: info(kukac)agroport.hu Letöltések