A vetőmag útja

 

Szeptember elején az idei és a jövő évi dohány magvetés között félidőben járunk. Mind a kettő távolinak tűnik. Az ültetvényeken még a betakarítási munkálatok folynak, az idei termesztési szezonból a dohány leadásáig még hosszú hónapok vannak hátra.

Ebben az időszakban furcsának tűnik a jövő évi vetéshez szükséges dohányvetőmagról beszélni, de ahhoz, hogy ez a 2021-es vetési időszakra rendelkezésre álljon, már most el kell kezdeni ennek az előkészítését.

A hazai dohánytermesztés fajtáit és vetőmagját is az Agroport-D Kft. állítja elő.

Ahhoz, hogy az ember jobban megértse és elhelyezze a saját tevékenységét, munkáját egy teljes előállítási/termelési láncban, abban sokat segíthet, ha a munkája során használt eszközökről, alapanyagokról, azok származásáról, előállításáról több információval rendelkezik.

Minden évben beszámolunk az augusztus elején a hatóságok és a termeltető cégek képviselői részvételével tartott vetőmagszemléről. Ez a vetőmagtermesztés előállításának egy eleme, az ellenőrzésének egyik hivatalos lépése, de az egész folyamat sokkal szerteágazóbb.

 A vetőmag termelőkhöz tartó útja mind időben, mind térben hosszú, amibe az ember nem biztos, hogy belegondol, amikor egy pillírozott vetőmagot tartalmazó műanyag dobozt fog a kezébe.

A vetőmag vektorháló alatt, sok ember minden napos kézi munkájával, hatósági kontroll, a technológiai fegyelem betartása és nagy odafigyelés mellett válik kézzel foghatóvá. Szeptember közepére a magokat tartalmazó magtokok a termesztő sátrakból a szárítóhelyiségekbe kerülnek.

Néhány hét múlva ezek összeroppantása, kirostálása és légtisztítása után következik a vetőmag gépi tisztítása légszeparátor gépekkel. Ez a lépés további heteket vesz igénybe, mivel a rendkívül apró dohánymagból a még nála is kisebb idegen anyagok eltávolítása nagyon aprólékos munkát, sok tisztítási kört, újabb és újabb gépbeállításokat igényel.

 Mire a tisztítás befejeződik, már az ősz második felében járunk. Ezt követően a tételek csíráztatási vizsgálata következik, ami a szabvány szerint 14 napos időszakot jelent.

A vetőmag tárolóba kerül, a termesztési évet követő évben pedig szántóföldön történik a tételek fajtaazonosságának az ellenőrzése.

Elérkeztünk a vetést megelőző év őszének kezdetéhez, ahol újabb vizsgálatokat követően a vetőmag elindul Spanyolországba pillírozásra. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért pont oda, és miért olyan messzire. A pillírozó cég több földrészen rendelkezik saját üzemmel, ezek közül az egyik Barcelona mellett található. Ők nemcsak a magyar dohánymagot dolgozzák fel, hanem Európa több országának dohánytermesztéséhez is biztosítják ezt a szolgáltatást, illetve egyéb kultúrák vetőmagjával is foglalkoznak.

A pillírozás megfelelő elvégzése nagy tapasztalatot, pontosságot és komoly infrastruktúrát igényel, ezért a legjobb végeredményért választottuk az ezzel a céggel történő együttműködést. Mindezek mellet saját kutató-fejlesztő részlegük is van, ami segít az időközben felmerülő igények, kérdések megválaszolására.

A vetőmagot a pillírozó cég több módszerrel vizsgálja, ezek eredményei alapján kerül meghatározásra a feldolgozás módja. A pilírok gyártása közben és utána is számos vizsgálatot végeznek, illetve végzünk az általuk küldött mintákon. A csomagolást követően a pillírozott tétel, ami csomagolóanyagot is beszámítva a kiküldött tömeg 40-50 szeresére hízott, visszaindul Magyarországra január első napjaiban.

A vetőmagból a hazai hatóság (NÉBIH) mintát vesz, mely központi fajtakitermesztésre és vetőmag vizsgálati laborba kerül, ezzel egy időben minden gyűjtődobozt hivatalosan lezárnak, fémzárolnak. A nemzetközi sztenderdeknek megfelelő vizsgálat néhány hétig tart, melyről a hatóság bizonyítványt állít ki. A tételeket párhuzamosan saját tesztekkel is vizsgáljuk. Ezzel eljutottunk a vetés évének februárjáig, ami után nem sokkal a termelők a termeltető cégektől megkapják a szerződés szerinti területüknek megfelelő mennyiségű vetőmagot.

Ahogy a bevezetőben is szó esett róla a jövő évi vetőmag biztosítása érdekében a vetőmagot megfelelő időben el kell küldeni pillírozásra. Ennek ideje jellemzően szeptember vége/október eleje. Az idei évben a járvány miatt előre nem látható intézkedések, események előfordulhatnak a vetőmag feldolgozását illetően is, annak ellenére, hogy a közreműködők mindent megtesznek a járvány negatív hatásainak kiküszöbölésére.

Mindezeket figyelembe véve a jövő évi termesztéshez szükséges vetőmagot a megelőző évekhez képest hetekkel korábban kiküldtük a pillírozó céghez, ezáltal biztosítva azt, hogy a jövő évi vetés megkezdésekor az eddigieknek megfelelően minden termelő az igényelt vetőmagot időben és jó minőségben megkapja.

Amikor az ember kézbe vesz egy doboz vetőmagot, akkor egy pillanatra gondoljon bele, hogy hány ember munkája van ebben a kicsi tégelyben, mely időben legalább 1,5 évet, térben pedig több ezer kilométert tett meg.

Nekünk, vetőmag előállítóként ilyenkor az jut eszünkbe, hogy ezzel a kis doboznyi maggal mennyi minden fog még történni, mennyi munka és fáradtság szükséges ahhoz, hogy ebből jó minőségű, piacképes leveles dohány kerüljön előállításra.

 

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?


Keressen minket elérhetőségeinken:


Telefon: +36 52 458-177

E-mail: info(kukac)agroport.hu Letöltések