Dohánytripsz megfigyelési program 2015

 

Magyarországon a dohány egyik legjelentősebb kártevője a dohánytripsz (Thrips tabaci). Áprilistól június közepéig a paradicsom bronzfoltosság vírus vektoraként közvetve akár 100%-os termésveszteséget is okozhat, ezt követően a levelek minőségét rontja a levelek szívogatásával.

Az ULT Magyarország Zrt. 1996-ban indult programjának célkitűzése a tripsz kártétel és a TSWV fertőzöttség csökkentése. A program koordinátora Dr. Jenser Gábor volt, akinek halála után 2015-től Dr. Orosz Szilvia vette át a koordinátori feladatokat.

A tripsz egyedszám változásának követése a palántaneveléstől kezdve színcsapdák felhasználásával történik. A heti rendszerességgel begyűjtött csapdák eredményei alapján adnak szaktanácsot védekezésre a területi agronómusok, illetve az adatok megjelennek a MADOSZ weboldalán is.

A 2015-ös évben 7 helyre kerültek kihelyezésre csapdák 15 héten keresztül. A csapdák jól jelzik a területre berepülő tripsz számot. Az idei évben új kísérleti elemmel egészült ki a megfigyelési rendszer annak érdekében, hogy a területen felszaporodó állományt jobban nyomon lehessen követni a tenyészidő második felében. A növényekről kerülnek közvetlen begyűjtésre és felvételezésre tripszek két heti rendszerességgel, mely várhatóan jobban reprezentálja a minőségi kárt okozó egyedszámot.

A munkában az ULT Magyarország Zrt., a Nyidoter Kft., az Agroport-D Kft., a hatóságok és kutatóintézetek munkatársai is részt vesznek.

A sikeres és az elkövetkező években is folytatódó program eredményeként a TSWV fertőzöttség, minőségi veszteség, vegyszerfelhasználás és a környezetterhelés is csökkent.

 

 

 

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?


Keressen minket elérhetőségeinken:


Telefon: +36 52 458-177

E-mail: info(kukac)agroport.hu Letöltések