Üzemi fajtakísérletek szemléje

 

Az ULT Magyarország Kft. – Nyidoter Kft. – Agroport-D Kft. közös üzemi fajtakísérletének szemléje 2021. június 22-én került elvégzésre. A szemlén részt vettek az ULT Magyarország Kft., a Nyidoter Kft., az Agroport-D Kft. kollégái, illetve a kísérleteket beállító termelők.

A virginia fajtacsoport kísérletei két termelőnél kerültek beállításra. A Sirokkó Kft. területén, Ófehértón, illetve Sztankula János területén Nyírkarászon. Mindkét kísérletben a Vj 23, a Vj 24 és a Vj 25 fajtajelölt szerepel kontroll fajta mellett.

A burley fajtacsoport kísérletei Barnáné Katona Mária, Biriben lévő, illetve Malom Éva Olcsvaapáti termelő területén került beállításra, a Pallagi 5 mellett a Pj 14 és a Pj 15 fajtajelöltekkel.

Az ültetvények minden kísérleti helyszínen jól beálltak, a táblák gondozottak, jó kultúrállapotúak, köszönhetően a termelők gondos és lelkiismeretes munkájának.

Az ültetéstől kezdődő hidegebb hetek utáni felmelegedés kedvezett a növények fejlődésének.

A virginia ültetvényekben van lehetőség öntözésre, mely a héttel bezárólag mindkét helyszínen elkezdődött.

Minden kísérleti helyszínen minden fajtajelölt/kontroll fajta vírusfertőzöttsége felvételezésre került. Az ültetvényekben a vírusfertőzöttség rendkívül alacsony, a legtöbb esetben egyáltalán nem találtunk fertőzött töveket a mintatereken.

Ebben szerepet játszhatott a vektorok felszaporodására kedvezőtlenül hosszú hűvös tavasz, illetve a növények fejlődése szempontjából kedvezőbbé vált időjárás, illetve a termesztéstechnológia betartása.

Ezek az alkalmak nagyon jó lehetőséget nyújtanak a kísérletben szereplő fajták megismerése mellett az aktuális termelést/feldolgozást érintő jelenlegi és jövőbeli kérdések, aktualitások kölcsönös megismerésére, információcserére.

A kísérleti ültetvények következő szemléje július második felében lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?


Keressen minket elérhetőségeinken:


Telefon: +36 52 458-177

E-mail: info(kukac)agroport.hu Letöltések