Vetőmagszemle és fajtabemutató, 2017

 

2017. augusztus 03-án került megtartásra az éves vetőmagszemle az Agroport-D Kft.-nél, melyen részt vettek a termeltető cégek és a hatóságok képviselői.

Az idei évben a korábbi évekhez hasonló felületen kerülnek előállításra a hazai dohányfajták vetőmagjai vektorhálóval fedett sátrakban. A május közepi ültetést követően a kiültetett apa és anyavonalak egyenletes fejlődtek, az anyanövények porzása július elején elkezdődött.

A dohány vetőmagtermesztés termesztéstechnológiája a minőség javítása érdekében folyamatosan fejlesztésre kerül. Az idei évben több változtatás is bevezetésre került. Ezek egy része a sátrak klímajavítását, páratartalom növelését, hőmérséklet csökkentését szolgálja.

Egyik ilyen elem a sátrakban a párásítórendszer kiépítése. Az állomány felett kialakított gerincvezetékeken elhelyezett kettős párásító szórófejek nagyon finom cseppméretet állítanak elő. A rendszer szakaszos üzemét központi vezérlő irányítja. A finom cseppméret és a szakaszos üzem biztosítja, hogy a kijuttatott vízmennyiség nagy része elpárolog mielőtt a növényekre kerülne.

A víz elpárolgása révén a sátrak légterének hőmérsékletét csökkentheti, növelheti a levegő páratartalmát. Így közelítve a klímát a növények számára optimális feltételekhez, mely által várható a jobb megtermékenyülés és magtok fejlődés. Ezt a rendszert egészíti ki a speciális árnyékoló hálók felhelyezése a megporzás második szakaszában.

Mindemellett a vetőmag pillírozó céggel egyeztetések folynak a vetőmag minőségének további javítása érdekében.

A fajtabemutatón megtekintésre kerültek a szántóföldi virginia és burley nemesítési kisparcellás és nagyparcellás kísérletek, melyek közel 2 hektáron kerültek beállításra. Bemutatásra kerültek virginia (Vj 21, Vj 22, Vj 23) és burley (Pj 13) fajtajelöltek, melyek üzemi kísérletekben is szerepelnek.

 

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?


Keressen minket elérhetőségeinken:


Telefon: +36 52 458-177

E-mail: info(kukac)agroport.hu Letöltések