Vetőmagszemle és fajtabemutató, 2018

 

2018. augusztus 03-án került megtartásra az éves vetőmagszemle az Agroport-D Kft.-nél, melyen részt vettek a termeltető cégek és a hatóságok képviselői.

Az idei évben a korábbi évekhez hasonló felületen kerülnek előállításra a hazai dohányfajták vetőmagjai vektorhálóval fedett sátrakban. A május közepi ültetést követően a kiültetett apa és anyavonalak egyenletes fejlődtek, az anyanövények porzása július elején elkezdődött.

A fajtabemutatón megtekintésre kerültek a szántóföldi virginia és burley nemesítési kisparcellás és nagyparcellás kísérletek, melyek közel 2 hektáron kerültek beállításra. Bemutatásra kerültek virginia (Vj 22, Vj 23, Vj 24) és burley (Pj 14) fajtajelöltek, melyek üzemi kísérletekben is szerepelnek.

A szántóföldi bemutató során során a „Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése” című, VP4-10.2.2.-15 kódszámú felhívásra benyújtott sikeres pályázatunkhoz kapcsolódó génmegőrzési munkánkról is rövid tájékoztatást adtunk.

 

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?


Keressen minket elérhetőségeinken:


Telefon: +36 52 458-177

E-mail: info(kukac)agroport.hu Letöltések