Burley
A burley típusú fajtacsoportban a hazai nemesítésű fajták közül jelenleg a Pallagi 5 és Pallagi 12, mint államilag elismert fajták vannak köztermesztésben. E fajták jó rezisztenciával rendelkeznek a burgonya y vírussal szemben és a dohányipar által elfogadott minőséget produkálnak.
Új fajta állami elismerése előtt a fajtajelöltek a nemesítési kísérleteket követően üzemi kísérletbe kerülnek. Az itt nyújtott termelői és ipari teljesítményük alapján születik döntés a fajtaelismerésükről. A burley fajtacsoportban jelenleg a Pj 14 fajtajelölt szerepel az üzemi kísérletekben. Ez a fajtajelölt a jelenleg elismert fajták betegség-ellenállóságát hordozza. Jó termőképessége mellett az ipar által elvárt magasabb érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik.
Burley típusú fajták tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze. A bal oldali menüben található a fajták rövid jellemzése.
Betegség-ellenállóság | |||||||
PVY |
TMV |
Fekete gyökér- rothadás |
Alternária |
Peronoszpóra |
Érési idő |
Termés kg/ha |
|
Pallagi 5 |
++++ |
++++ |
+++ |
++ |
++ |
középkései |
3000-3200 |
Pallagi 7 |
++++ |
++++ |
+++ |
++ |
++ |
középkései |
3000-3200 |
Pallagi 12 |
++++ |
++++ |
+++ |
++ |
- |
középkései |
3100-3300 |
Pj 14* |
++++ |
++++ |
+++ |
++ |
- |
középkései |
3100-3300 |
* : fajtajelölt
++++ : nagyon jó; +++ : jó; ++ : közepes; + : alacsony; – : nem ismert
PVY – Burgonya Y vírus, TMV – Dohány mozak vírus, Fekete gyökérrothadás, Thialeviopsis basicola FERR, Alternária – Alternaria tenuis AUCT, Peronoszpóra – Peronospora tabacina ADAM