Burley

 

A burley típusú fajtacsoportban a hazai nemesítésű fajták közül jelenleg a Pallagi 5 és Pallagi 12, mint államilag elismert fajták vannak köztermesztésben. E fajták jó rezisztenciával rendelkeznek a burgonya y vírussal szemben és a dohányipar által elfogadott minőséget produkálnak.

Új fajta állami elismerése előtt a fajtajelöltek a nemesítési kísérleteket követően üzemi kísérletbe kerülnek. Az itt nyújtott termelői és ipari teljesítményük alapján születik döntés a fajtaelismerésükről. A burley fajtacsoportban jelenleg a Pj 14 fajtajelölt szerepel az üzemi kísérletekben. Ez a fajtajelölt a jelenleg elismert fajták betegség-ellenállóságát hordozza. Jó termőképessége mellett az ipar által elvárt magasabb érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik.

Burley típusú fajták tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze. A bal oldali menüben található a fajták rövid jellemzése.

  Betegség-ellenállóság  

PVY

TMV

Fekete gyökér- rothadás

Alternária

Peronoszpóra

Érési idő

Termés kg/ha

Pallagi 5

++++

++++

+++

++

++

középkései

3000-3200

Pallagi 7

++++

++++

+++

++

++

középkései

3000-3200

Pallagi 12

++++

++++

+++

++

-

középkései

3100-3300

Pj 14*

++++

++++

+++

++

-

középkései

3100-3300

* : fajtajelölt

++++ : nagyon jó;  +++ : jó;  ++ : közepes;  + : alacsony;  – : nem ismert

PVY – Burgonya Y vírus, TMV – Dohány mozak vírus, Fekete gyökérrothadás, Thialeviopsis basicola FERR, Alternária – Alternaria tenuis AUCT, Peronoszpóra – Peronospora tabacina ADAM

 

 

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?


Keressen minket elérhetőségeinken:


Telefon: +36 52 458-177

E-mail: info(kukac)agroport.hu Letöltések