Virginia

 

A virginia típusú fajtacsoportban 3 államilag elismert hazai fajta van: a Hevesi 9, Hevesi 17, Hevesi 19.

Új fajta állami elismerése előtt a fajtajelöltek a nemesítési kísérleteket követően üzemi kísérletbe kerülnek. Az itt nyújtott termelői és ipari teljesítményük alapján születik döntés a fajtaelismerésükről. A virginia fajtacsoportban jelenleg a Vj 22, Vj 23 és a Vj 24 fajtajelölt szerepel az üzemi kísérletekben. Ezek a fajtajelöltek a jelenleg elismert fajták betegség-ellenállóságát hordozza, a jó termőképesség, minőség és szárítási tulajdonságok mellett.

Virginia típusú fajták tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze. A bal oldali menüben található a fajták rövid jellemzése.

  Betegség-ellenállóság  

PVY

TMV

Fekete gyökér- rothadás

Alternária

Peronoszpóra

Érési idő

Termés kg/ha

Hevesi 9

+++

+

+++

++

++

korai

2300-2500

Hevesi 17 ++++

+

+++

++

++

korai

2500-2700

Hevesi 19

++++

+

+++

++

++

korai

2400-2600

Vj 22*

++++

++++

+++

++

-

korai

2300-2500

Vj 23*

++++ ++++ +++ ++ - korai 2400-2600

Vj 24*

++++

-

+++

++

-

korai

2400-2600

 *   Fajtajelölt

++++ : nagyon jó;  +++ : jó;  ++ : közepes;  + : alacsony; – : nem ismert

PVY – Burgonya Y vírus, TMV – Dohány mozak vírus, Fekete gyökérrothadás, Thialeviopsis basicola FERR, Alternária – Alternaria tenuis AUCT, Peronoszpóra – Peronospora tabacina ADAM

 

Érdeklődik valamelyik fajtánk iránt?